HomeČlaniceBorilački sportoviDžudo klub "Mahnjača"

Džudo klub "Mahnjača"

Dugogodišnja tradicija juda u Žepču nastavljena je odmah poslije rata pod vodstvom trenera Hasana Mehića.

Polaznici Judo kluba „Mahnjača“ Žepče u svim kategorijama redovito sudjeluju na državnim i federalnim prvenstvima na kojima nerijetko osvajaju medalje i titule prvaka, kao i na brojnim turnirima i kupovima.

Zabilježeni su i nastupi za reprezentaciju BiH na Balkanskom prvenstvu.

Klub odlikuje profesionalan pristup treninzima i predan i ustrajan rad sa brojnim članovima oba spola, svih generacija i nacionalnosti, i dokaz je da se samo upornim radom i zalaganjem mogu postići odlični rezultati.

Judo klub „Mahnjača“ Žepče organizira obuke- osposobljavanje djece pri padu, namijenjene djeci uzrasta od 5-12 godina i na najbolji način promovira grad i općinu na svakom natjecanju na kojem sudjeluje.

 

Borilačke vještine

Smatra se da počeci borilačkih vještina počinju s indijskim kraljevićem Bodhidharmom koji je šireći budizam došao iz Indije u Kinu, točnije u hram koji se zvao Shaolin i tamo meditirao. Vidjevši kako su budistički svećenici lošeg zdravlja smislio je određene vježbe za očuvanje zdravlja i taj sustav nazvao «18 načina lo-hama».

Među tim vježbama su bile vježbe meditacije koje je nazvao «devetogodišnje gledanje zida» i vježbe samoobrane. Nakon što je hram Shaolin uništen svećenici koji su preživjeli su se raširili po Kini i tamo podučavali borilačke vještine.

Tako su nastali razni stilovi. U to vrijeme na Okinawi kojom je vladao shogun Hanoshi iz dinastije Sho bilo je zabranjeno svako posjedovanje oružja osim osoba u neposrednoj vladarevoj službi.

Kontakt

 www.sportzepce.com / tel. +387 63 333 299 / predsjednik SSOŽ Darko Andrijević

 

Sportski savez općine Žepče @ 2013 Izrada Garic/Jukic