HomeČlaniceTimski sportoviKK "Orlovik"

Košarkaški klub "Orlovik"

Košarkaški klub „Orlovik“ Žepče osnovan je 2004. godine kao škola košarke, a od 2006. ima seniorsku, odnosno prvu ekipu.

Za prvog predsjednika kluba izabran je Senad Preldžić, trener i proslavljeni as žepačke košarke.

Klub se od 2009. godine natječe u A1 ligi KS BiH, a za istu godinu je od strane SSOŽ proglašen najboljim sportskim kolektivom u općini Žepče.

Orlovikovu školu košarke prošli su mnogi Žepčaci te postali uspješni i dobri košarkaši.

Mlađe selekcije kluba ostvaruju dobre rezultate na turnirima, kupovima i prvenstvima. Požrtvovan, istrajan rad i odricanje članova Uprave, trenera i igrača, unatoč svim problemima i nedaćama sa kojima se susretao ovaj klub od njegovog osnutka do danas, rezultirao je sportskim uspjesima i garant je očuvanja i nastavka tradicije igranja kvalitetne košarke u Žepču, ali i „proizvodnje“ vanserijskih košarkaških asova.

 

Nastanak košarke

U ranom prosincu 1891., doktor James Naismith, kanadski liječnik, na tadašnjem Sveučilištu McGill (danas Sveučilište Springfield), osmislio je sasvim novu dvoransku igru s namjerom zadržavanja kondicije svojih učenika tijekom dugih zima.
Nakon odbijanja ideja objašnjenjem da su pregrube ili nepotpune, prilagodio je nekoliko sportova u jednu cjelinu i napisao je jednostavna pravila. Stavio je koš na visinu od 3.05 metara (10 stopa). Taj koš se razlikovao od današnjega po tome što je imao čvrsto dno, dok današnji koševi imaju mrežicu koja propušta loptu.
Dok su koševi imali čvrsto dno, svaki put nakon postignutoga koša lopte su se morale izbijati iz koša. Naismithova nova igra bila je vrlo slična rukometu koji je nastao otprilike u isto vrijeme kao i košarka, krajem 19. stoljeća. 

Kontakt

 www.sportzepce.com / tel. +387 63 333 299 / predsjednik SSOŽ Darko Andrijević

 

Sportski savez općine Žepče @ 2013 Izrada Garic/Jukic