HomeČlaniceTimski sportoviNK "Žepče"

Nogometni klub "Žepče"

Nogometni klub Žepče osnovan je 1919. godine pod imenom SAŠK Građanski. Klub je u svojoj povijesti više puta mijenjao ime, a najduži period nosio je ime Orlovik.

Od 1994. nosi ime NK Žepče. U novijoj povijesti klub pamti šest sezona u Premijer ligi, dva polufinala Kupa BiH, ali i nastup u Kupu UEFA.

Sezona 2009/10 pamti se kao jedna od najtežih u povijesti kluba.

Te sezone klub je ispao iz Prve lige FBiH. Nakon te sezone ugašen je seniorski pogon i u natjecanjima sudjeluju samo omladinske selekcije.

U sezoni 2013/14 klub se ponovno budi, te kreće od zadnjeg stupnja natjecanja - županijske lige.

U 14 utakmica upisano je 11 pobjeda, 1 neodlučen rezultat i 2 poraza. Iako klub nije uspio u naumu da se plasira u viši stupanj natjecanja (zbog lošijeg međusobnog omjera sa glavnim konkurentom), svi su bili sretni samom činjenicom da se u Žepču opet igra seniorski nogomet.

Međutim, to nije bila sezona za zaborav nego naprotiv – NK Žepče iste sezone ipak stiže do trofeja, osvojen je Kup ZDK. U sezoni 2014/15 Žepče dolazi do željenog cilja.

U 14 utakmica upisano je 12 pobjeda, 1 remi i 1 poraz. Jesenska polusezona je bila uspješna, proljetna još uspješnija (sedam pobjeda u sedam utakmica uz gol razliku 22:2). Bilo je to i više nego dovoljno za prvo mjesto.

Drugoplasirani Borac ostavljen je na devet bodova zaostatka. U sezoni 2015/16. Žepče igra u Drugoj ligi FBiH - Centar gdje odmjerava snage sa starim rivalima poput Natrona, Krivaje, Borca iz Jelaha, Usore, TOŠK-a i ostalih. 

Treneri : Damir Hadžić , Ilija Šainović , Željko Antolović

Nastanak nogometa

U Freemason Tavern , tijekom pet susreta između listopada i prosinca , donesena su službena pravila koja su , s manjim izmjenama , i danas na snazi. Na završnom sastanku , klub Blackheat povukao se iz saveza zbog izbacivanja pravila : prvo da je dopušteno igrati rukom bilo gdje na terenu , i drugo , u kojem je dozvoljeno udaranje po nogama.

Danas, pravila donosi IFAB (International Football Association Board). Ovo je tijelo osnovano 1886. poslije sastanka u Manchesteru. Na tom su sastanku sudjelovali, osim engleskog, i škotski, velški i irski nogometni savez. Najstarije nogometno natjecanje engleski je FA Cup, prvi put održan 1872. Engleska je također dom najstarije lige, osnovane 1888. od strane Aston Ville. Originalni sustav natjecanja okupljao je 12 momčadi iz središnje i sjeverne Engleske. FIFA je osnovana 1904. u Parizu, obećavši da će poštovati i pokušati unaprijediti nogometna pravila. Povećana popularnost nogometa na međunarodnoj razini dovela je da IFAB primi FIFA-u pod svoje okrilje 1913. godine. U današnje vrijeme, IFAB se sastoji od četiri člana iz FIFA-e, te od jednog predstavnika iz svakog od četiri britanska saveza. 

Kontakt

 www.sportzepce.com / tel. +387 63 333 299 / predsjednik SSOŽ Darko Andrijević

 

Sportski savez općine Žepče @ 2013 Izrada Garic/Jukic