HomeČlaniceOstali sportoviKKK "550 Žepče"

Kajak kanu klub "550"

Kajak- kanu klub „550“ Žepče osnovan je 2008.godine. Od samog osnutka klub postiže vrlo zapažene rezultate.

Među najuspješnijim je sportskim kolektivima u Žepču i među najuspješnijim klubovima u svom sportu u BiH. U sezoni 2014. osvojili su preko 200 odličja za svoj klub.

U dosadašnjih 7 godina postojanja kroz klub je prošao veliki broj mladih kajakašica i kajakaša koji su ostvarivali zapažene rezultate na Prvenstvima BiH i međunarodnim regatama.

Najuspješniji su svakako Elizabeta Bulajić i Ivan Šupuković.

Pokazatelj vrlo uspješnog rada s mladima su brojna priznanja koja su članovi ovog kluba dobivali na dosadašnjim dodjelama nagrada najuspješnijim sportašima općine Žepče, a na posljednjoj dodjeli priznanja prestižna nagrade za Sportaša općine Žepče za 2014. godinu, „Kristalno sunce“, otišla je u ruke člana KKK „550“ Žepče Tonija Matijevića.

Treneri u klubu, Franjo i Ivan Šupuković, te pomoćni trener Toni Matijević pokazali su se kao vrsni „učitelji“ mnogim mladim snagama KKK „550“ Žepče.

Predsjednik kluba – Ivan Šupuković

Kajak kanu klub „550“ Žepče
Adresa: Zagrebačka

bb
Telefon: 061/421 581, 063/358 338
Fax: 032/880 453
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

O kajaku ...

Moderni kajaci se prave po različitim dizajnima za posebne svrhe, a između ostalog uz kanu se koristi u olimpijskim sportovima kajak i kanu na mirnim vodama, te kajak i kanu na divljim vodama.

Razlika između sportskih kajaka i kanua je ta što kod kajaka svaki veslač koristi veslo s dvjema lopaticama, dok se kod kanua koristi veslo s jednom lopaticom.

Radi bolje primjene sile uobičajeno je da kanuist za vrijeme veslanja kleči na jednoj nozi, dok kajakaš sjedi. U odnosu na veslanje, natjecatelji u ovom sportu nemaju pokretna sjedišta niti izbočnike na čamcu, te veslo svom težinom drže u rukama.

Kajak i kanu na mirnim vodama je u programu Olimpijskih igara još od Igara u Berlinu 1936. za muškarce te od Igara u Londonu 1948. za žene. Žene se natječu u kajaku, dok se u kanuu natječu samo muškarci.

Kontakt

 www.sportzepce.com / tel. +387 63 333 299 / predsjednik SSOŽ Darko Andrijević

 

Sportski savez općine Žepče @ 2013 Izrada Garic/Jukic