HomeČlaniceTimski sportoviKK "Žepče"

KK "Žepče"

Košarkaški klub Žepče osnovan je 1971. godine. U odnosu na tradiciju košarkaškog kluba Žepče i košarke uopće u Žepču, u klubu je poniklo nekoliko poznatih košarkaških imena, kako igračkih tako i trenerskih.

Svoje prve košarkaške korake u Žepču su napravili i bivši reprezentativac Hrvatske Ivica Marić, zatim Tomislav Bevanda, Kruno Radoš i mnogi drugi.

Enver Jahić, proslavljeni trener mlađih selekcija, također je u KK Žepče godinama stvarao mlade košarkaše.

Trenutno nastupaju u Ligi mladih ZDK. Iako nemaju seniorski pogon postižu vrlo zapažene rezultate u mlađim uzrastima.

Kao što i njihov moto kaže : „Košarka nije sport,košarka je način života“, tako se mladi košarkašice i košarkaši odnose prema sportu i životu.

Ono po čemu se, između ostalog, klub ponosi je i izvrstan rad sa ženskim selekcijama.

Predsjednik kluba – Vitko Lupić

Košarkaški klub „Žepče“ Žepče
Adresa: Stjepana Radića bb
Telefon: 063/376 301
Fax: 032/881-324
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Nastanak košarke

U ranom prosincu 1891., doktor James Naismith, kanadski liječnik, na tadašnjem Sveučilištu McGill (danas Sveučilište Springfield), osmislio je sasvim novu dvoransku igru s namjerom zadržavanja kondicije svojih učenika tijekom dugih zima.
Nakon odbijanja ideja objašnjenjem da su pregrube ili nepotpune, prilagodio je nekoliko sportova u jednu cjelinu i napisao je jednostavna pravila. Stavio je koš na visinu od 3.05 metara (10 stopa). Taj koš se razlikovao od današnjega po tome što je imao čvrsto dno, dok današnji koševi imaju mrežicu koja propušta loptu.
Dok su koševi imali čvrsto dno, svaki put nakon postignutoga koša lopte su se morale izbijati iz koša. Naismithova nova igra bila je vrlo slična rukometu koji je nastao otprilike u isto vrijeme kao i košarka, krajem 19. stoljeća. 

Kontakt

 www.sportzepce.com / tel. +387 63 333 299 / predsjednik SSOŽ Darko Andrijević

 

Sportski savez općine Žepče @ 2013 Izrada Garic/Jukic