HomeČlaniceTimski sportoviOK "Don Bosco" Žepče

OK "Don Bosco" Žepče

Odbojkaški klub „Don Bosco“ Žepče formiran je 2013. godine pod vodstvom trenera Anne Barnak Marić, nekadašnje dugogodišnje reprezentativke Srbije, i Brune Marić, nekadašnjeg reprezentativca BiH

, koji su nakon dugog niza godina provedenih u profesionalniim odbojkaškim vodama širom Europe, nastupajući za prvoligaške klubove Njemačke, Grčke, Slovenačke i Francuske prve lige , odlučili prenijeti dio svog bogatog odbojkaškog iskustva i znanja na mlade naraštaje.

Fokus kluba je rad sa mladima, a trenutno u sklopu kluba djeluje samo ženska sekcija, dok je u planu formiranje i muške ekipe.

Polaznicima su osigurani kvalitetni uvjeti treninga u dvorani KŠC „Don Bosco“ Žepče i profesionalan sportsko-pedagoški pristup radu, a izuzev sportskih vještina odbojke, općih sportskih i psihomotoričkih vještina, naglasak se pridaje i razvoju opće i sporste kulture članova.

O odbojci ...

Odbojka je nastala 1895. godine i njen nastanak se vezuje za William G. Morgana.

Prvobitan naziv odbojke bio je mintonette, a 1896. odigrana je prva utakmica odbojke.

 

U početku se igralo sa košarkaškom loptom, ali je zbog prevelike težine 1990. izmišljena posebna lopta za odbojku. 1917. odbojka je stigla u Evropu, a 1918. broj igrača je smanjen na šest.

Danas je odbojka veoma rasprostranjena i popularna igra i postoji kao disciplina na Olimpijskim igrama.

 

Kontakt

 www.sportzepce.com / tel. +387 63 333 299 / predsjednik SSOŽ Darko Andrijević

 

Sportski savez općine Žepče @ 2013 Izrada Garic/Jukic