HomeČlaniceTimski sportoviNK "Don Bosco" Žepče

NK "Don Bosco" Žepče

Nogometni klub „Don Bosco“ Žepče registriran je 2014 godine. Registraciji kluba prethodio je višegodišnji ustrajan rad kroz školu nogometa sa velikim brojem djece uzrasta od 8-14 godina.

Treneri kluba su Goran Brašnić, nekadašnji reprezentativac BiH, i trener vratara u U-19 reprezentaciji BiH, ta Vlado Lučić.

NK „Don Bosco“ Žepče se natječe u Kvalitetnoj ligi ZDK za predpionire i pionire, a od 2015. godine i u Omladinskoj ligi ZDK za kadete i juniore.

Klub broji oko 130 aktivnih članova.

Velika ljubav Žepčaka prema nogometu, prepoznat predan i profesionalan pristup treninzima, kao i kvalitetan rad, rezultirali su velikim interesovanjem mališana za pravljenje svojih prvih nogometnih koraka upravo u ovom klubu, te jako dobrim rezultatima u natjecanjima.

Domaći stadion je stadion KŠC „Don Bosco“ Žepče. U okviru kluba djeluje i ŽNK „Don Bosco“ Žepče koji je započeo s radom 2013. prvim treningom u dvorani KŠC-a, a pod dirigentskom palicom trenera Gorana Brašnića.

Nastanak nogometa

U Freemason Tavern , tijekom pet susreta između listopada i prosinca , donesena su službena pravila koja su , s manjim izmjenama , i danas na snazi. Na završnom sastanku , klub Blackheat povukao se iz saveza zbog izbacivanja pravila : prvo da je dopušteno igrati rukom bilo gdje na terenu , i drugo , u kojem je dozvoljeno udaranje po nogama.

Danas, pravila donosi IFAB (International Football Association Board). Ovo je tijelo osnovano 1886. poslije sastanka u Manchesteru. Na tom su sastanku sudjelovali, osim engleskog, i škotski, velški i irski nogometni savez. Najstarije nogometno natjecanje engleski je FA Cup, prvi put održan 1872. Engleska je također dom najstarije lige, osnovane 1888. od strane Aston Ville. Originalni sustav natjecanja okupljao je 12 momčadi iz središnje i sjeverne Engleske. FIFA je osnovana 1904. u Parizu, obećavši da će poštovati i pokušati unaprijediti nogometna pravila. Povećana popularnost nogometa na međunarodnoj razini dovela je da IFAB primi FIFA-u pod svoje okrilje 1913. godine. U današnje vrijeme, IFAB se sastoji od četiri člana iz FIFA-e, te od jednog predstavnika iz svakog od četiri britanska saveza. 

Kontakt

 www.sportzepce.com / tel. +387 63 333 299 / predsjednik SSOŽ Darko Andrijević

 

Sportski savez općine Žepče @ 2013 Izrada Garic/Jukic