HomeČlaniceRekreativni sportoviEKO rafting klub "Žepče"

EKO rafting klub "Žepče"

EKO rafting klub „Žepče“ utemeljen je 2006. godine, a registriran 2008., s ciljem organiziranog okupljanja djece, mladih i odraslih osoba s područja općine Žepče radi bavljenja raftingom.

Osnovna načela u radu su masovnost i amaterizam uz odgojno stručni rad, a motiv je borba za svestrano zdravlje čovjeka i prirode.

Predsjednik kluba je Namik Malićbegović.

Klub sudjeluje u brojnim natjecanjima, uglavnom revijalnog karaktera, a iskazao se i u ekološkim , humanitarnim i akcijama traženja nestalih osoba, akcijama čišćenja korita rijeka i brizi za životnu sredinu, akcijama spašavanja, te u akcijama pružanja pomoći i evakuacije ugroženog stanovništva za vrijeme prošlogodišnjih poplava koje su zadesile općinu Žepče.

 

 

Čamci ("gumenjaci" ili "raft") za rafting napravljeni su od izuzetno otporne višeslojne gume te imaju više odvojenih zračnih komora.

Duljina rafta je između 3 i 6 metara. U većini slučajeva raft ima i kormilara ("skipera"), koji sjedi na krmi rafta i kormilom ili, češće, veslom, upravlja i navodi raft kroz riječne brzace.

Rafting je podijeljen u šest skupina ("klasa") prema težini. To su:

  • Klasa 1: Obično se radi o mirnoj rijeci sa sporim tokom.
  • Klasa 2: Poneki brzac ili kamen, no još uvijek nimalo opasan rafting.
  • Klasa 3: Brzaci, mali valovi, manji vodopadi, no bez značajnijih opasnosti. Turistički rafting obično spada u ovu klasu.
  • Klasa 4: Brzaci, veći valovi, stijene, veći vodopadi ili padovi, potrebna koncentracija i veća brzina reagiranja. Samo za iskusne raftere.
  • Klasa 5: Brzaci, veliki valovi, stijene, opasne hridi, veliki vodopadi ili padovi, potrebno izuzetno precizno i koncentrirano upravljanje. Krajnja klasa natjecateljskog raftinga.
  • Klasa 6: Brzaci, ogromni valovi, velike i izuzetno opasne stijene i hridi, brojne zamke i padovi, potrebno majstorsko upravljanje raftom bez prava na grešku. Ova klasa je izuzetno opasna po život raftera i često završava nesretnim slučajevima.

Kontakt

 www.sportzepce.com / tel. +387 63 333 299 / predsjednik SSOŽ Darko Andrijević

 

Sportski savez općine Žepče @ 2013 Izrada Garic/Jukic