HomeČlaniceOstali sportoviSTK "Žepče"

Stolnoteniski klub "Žepče"

Stolnoteniski klub "Žepče" iz Žepča je osnovan 15.06.2009.godine. Trenira tri puta tjedno u prostorijama KŠC "Don Bosco".

 

Klub varira s brojem članova i trenutno broji 42 člana, uz napomenu da se u klubu nalazi kompletna ekipa HVIDR-e Žepče. koja je dugi niz godina i najbolja u Bosni i Hercegovini.

Klub je samoinicijativno osnovao međuopćinsku ligu gradova Žepče-Zavidovići-Maglaj sa ukupno šest ekipa i do sada

je uspješno okončana četrvrta sezona igranja.

Pobjednik ove lige za 2013.godinu je upravo prva ekipa STK "Žepče".

Od 2013.godine klub se nalazi u trećoj lizi Bosne i Hercegovine. Trenutno u 3.lizi BiH, poslije odigranih petnaest kola, STK "Žepče" se nalazi na odličnom trećem mjestu sa 11 pobjeda i 4 poraza.

Klub se trenutno natječe na državnoj razini u kategorijama: seniori ekipno, juniori pojedinačno, kadeti ekipno i pojedinačno, mlađi kadeti pojedinačno. Uz gore nabrojane imamo i ekipu veterana koja je vrlo aktivna i vrlo uspješno nastupa na otvorenim turnirima širom BiH i RH.

Trenutni predsjednik kluba je Karlo Matijević mob 064-407-2212

email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Stolni tenis

Dimenzije stola su 2,74 x 1,525 m, stol je visok 76 cm. Dvije polovice stola dijeli mrežica visoka 15,25 cm koja viri (produžava se) s obje strane stola za 15,25 cm.

Po starim pravilima igralo se do 21, a svaki igrač je servirao za redom 5 puta. Danas se igra do 11 bodova, za redom se servira dva puta, pa je igra postala brža i zanimljivija. Igra se na tri ili četiri dobivena seta, do 11. Razlika mora biti dva boda, dakle 12:10, i tako dok se ne postignu dva boda razlike. 

Stolni tenis vuče svoje korijene iz Engleske kao večernja razonoda viktorijanske klase u 1880-im oponašajući veliki tenis u kući. Za igru su upotrebljavali svakodnevne predmete iz kuće. Knjige su nizali kao mrežicu, okrugli čep šampanjca bio je loptica, kutije cigara kao rekete, a kuhinjske bi stolove poslije večere pretvarali u stolove za stolni tenis.

Kada je sport postajao sve popularniji počeli su se izrađivati prvi u okvir postavljeni pergamentni reketi. Zbog zvuka udaranja loptice od reket i stol, šport je dobio nadimak Ping-Pong.

Kontakt

 www.sportzepce.com / tel. +387 63 333 299 / predsjednik SSOŽ Darko Andrijević

 

Sportski savez općine Žepče @ 2013 Izrada Garic/Jukic