HomeČlaniceSportske udrugeSRD "Bosna"

Sportsko ribolovno društvo "Bosna" Žepče

Udruženje građana sportsko-rekreativnih ribolovaca "Bosna" Žepče je nastavljač tradicije ribolova u Žepču koja je oduvijek postojala , ali kao organizirana djelatnost provodi se od davne 1964. godine.

 

Te godine je osnovano prvo udruženje ribolovaca u Žepču koje je nosilo ime "Papratnica" po rijeci Papratnici u to vrijeme jako bogatoj potočnom pastrmkom.

Za predsjednika ovog prvog udruženja ribolovaca je izabran gospodin Skenderović Salim-Dido , a za predsjednika Skupštine izabran je gospodin Ivica Radoš. Ovo udruženje je djelovalo sa manjim ili većim prekidima sve do kasnih sedamdesetih kada se gasi iz razloga što se nije više moglo boriti sa vrlo čestim pomorima ribe koje je u Bosni uzrokovala Željezara iz Zenice.

Udruženje svoj rad ponovno aktivira u osamdesetima , točnije 1985 i 1986. kada se riblji fond u Bosni oporavlja od trovanja. Ovo je udruženje dobilo ime "Bosna" Žepče i djelovalo je sa manje ili više uspjeha sve do zadnjeg rata koji općinu dijeli na dva dijela pa se tako dijele i vode , a s njima i ribolovci. Konačno 2000-te općina je ponovno jedinstvena pa i ribolovci organiziraju Obnoviteljsku skupštinu i od ove godine Udruženje djeluje u kontinuitetu sve do današnjeg dana brojeći u prosjeku 100-tinjak članova.

U proteklom periodu Udruženje je izgradilo takmičarsku stazu za ribolov u gradu Žepču gdje se već osam puta odžao Međunarodni kup Žepča u lovu ribe udicom na plovak. Pored toga ova staza je bila domaćin dječjim i seniorskim takmičenjima na nivou Kantona ,Federacije i Države.

Posebnost je održavanje prve škobaljijade u BiH u januaru 2012.godine. Danas udruženje ima velike planove za budućnost jer kao koncesionar svi ribolovnih voda na području općine Žepče ima velike odgovornosti s kojima će se svakako umjeti nositi.

KONTAKTI :

Predsjednik: 066 789 697

Sekretar: 061 414 223

Šef ribočuvara: 061 432 457

Adresa: Ulica prva 20 72230 Žepče

Ribolovna područja - grad

Kapin točak

Žepče grad

 Gornja mahala

Između mostova

Ploče Žepče

Krajnjača-ušće

 

www.ribazepce.info

Kontakt

 www.sportzepce.com / tel. +387 63 333 299 / predsjednik SSOŽ Darko Andrijević

 

Sportski savez općine Žepče @ 2013 Izrada Garic/Jukic