HomeČlaniceOstali sportoviBBK "Pedala"

Brdsko biciklistički klub "Pedala"

 

Brdsko-biciklistički klub „Pedala“ iz Žepča osnovan je 2012.godine.

I prije osnutka kluba u Žepču je postojao niz biciklističkih entuzijasta predvođenih Adnanom Derlićem koji su se aktivno bavili biciklizmom.

Klub trenuno broji oko 30-ak aktivnih članova. Članovi BBK „Pedala“ natječu se u XC ligi – službeno prvenstvo BiH i to u svim uzrastima: juniorskom, seniorskom i veteranskom.

U juniorskom uzrastu biciklist BBK Pedala Ivan Širić postiže vrlo značajne rezultate. U svojoj kategoriji je među tri najbolja biciklista u BiH.

U seniorskoj konkurenciji natječu se Jelenko Božić i Darko , također uz značajne rezultate.

Najbolje rezultate klub je postigao u veteranskoj konkurenciji gdje je od osnutka kluba Adnan Derlić među prva tri biciklista u državi u svojoj kategoriji.

U budućnosti klub planira održati u Žepču i prvenstvo BiH u uzrastu do 14 godina što pkazuje i opredjeljenost kluba za rad s mladim uzrastima.

Predsjednik kluba – Miroslav Ilić

 

Povijest biciklizma

Otkriće bicikla nije vezano za jedno određeno vrijeme odnosno ime konkretnog izumitelja.

Kroz povijest je bilo više primjera vozila pokretanog ljudskom snagom, ali su često ona bila bitno drugačija od današnjeg koncepta bicikla.

Osoba koja se spominje kao prvi vozač bicikla je njemački barun Karl von Drais, koji je 1817 godine svojevrsni bicikl na guranje nazvan draisine, a koji još postoji u muzeju Paleis het Loo u Apeldoornu, Nizozemska.

Između 1850 i 1860 godine je Francuz Ernest Michaux sa svojim učenikom Pierre Lallementom razvijao bicikl s pedalama na prednjem velikom kotaču.

Taj je bicikl Michaux kasnije i patentirao. Ovakvi su bicikli bili teško upravljivi i opasni, jer su padovi bili česti.

Kontakt

 www.sportzepce.com / tel. +387 63 333 299 / predsjednik SSOŽ Darko Andrijević

 

Sportski savez općine Žepče @ 2013 Izrada Garic/Jukic