HomeČlaniceBorilački sportoviKarate klub "Gazija"

Karate klub "Gazija"

Karate klub "GAZIJA" Žepče osnovan je 2012. godine. U vrlo kratkom vremenu trener kluba Hasib Telalovic (4.dan-selektor reprezentacije Bosne i Hercegovin - verzija WSKU) uspio je iskustvo stečeno u svojoj uspješnoj karataškoj karijeri prenijeti na mlade članove.

Klub odlikuje predan rad sa djecom mlađih uzrasta, a njegovi članovi redovito se natječu i nerijetko osvajaju medalje u svim kategorijama na svjetskim i europskim prvenstvima u karateu po WSKU verziji, kao i na državnim prvenstvima, te u Kupu BiH.

Jednako su aktivne i uspješne i muška i ženska sekcija.

Šefik Tutnjić, član Karate kluba „Gazija“ Žepče, osvojio je Kristalno sunce, nagradu za najuspješnijeg sportaša općine Žepče za 2013. godinu.

Te godine je ovaj mladi i perspektivni sportaš pored titule državnog prvaka BiH, osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu održanom u Instanbulu u juniorskoj kategoriji, kao i broncu na Europskom prvenstvu održanom u Bursi.

Predsjednik kluba: Adnan Derlić

Borilačke vještine

Smatra se da počeci borilačkih vještina počinju s indijskim kraljevićem Bodhidharmom koji je šireći budizam došao iz Indije u Kinu, točnije u hram koji se zvao Shaolin i tamo meditirao. Vidjevši kako su budistički svećenici lošeg zdravlja smislio je određene vježbe za očuvanje zdravlja i taj sustav nazvao «18 načina lo-hama».

Među tim vježbama su bile vježbe meditacije koje je nazvao «devetogodišnje gledanje zida» i vježbe samoobrane. Nakon što je hram Shaolin uništen svećenici koji su preživjeli su se raširili po Kini i tamo podučavali borilačke vještine.

Tako su nastali razni stilovi. U to vrijeme na Okinawi kojom je vladao shogun Hanoshi iz dinastije Sho bilo je zabranjeno svako posjedovanje oružja osim osoba u neposrednoj vladarevoj službi.

Kontakt

 www.sportzepce.com / tel. +387 63 333 299 / predsjednik SSOŽ Darko Andrijević

 

Sportski savez općine Žepče @ 2013 Izrada Garic/Jukic